Egy alkut követően indulunk nyaralni – ő nem panaszkodik, én felülök a motorra

A barátom hosszas nyüstölés és könyörgés után, sok-sok év tudatos manipulációval, de végre rávett, hogy a következő nyaralásunkra motorral utazzunk. Pontosabban arra, hogy üljek fel mögé a motorjára. Ugyanis ő ténylegesen a száguldás szerelmese, és már fiatal kora óta hajtja a különböző kétkerekűeket, én azonban nem vagyok oda érte, sőt mi több, kifejezetten félek is felülni, mert látom, hogy milyen gyorsan tud vele száguldani.

Most azonban beadtam a derekam, aminek több oka is volt. Először is az, hogy rettentő magabiztosan és jól vezet, még sosem volt balesete. Másodszor pedig alkut kötöttünk. Én választhattam ki a szállodát a következő nyaraláshoz, cserébe motorral utazunk le – így szólt az alku. Ez azért volt fontos, mert ő egyébként rettentő finnyás a szállodákra, és rendszeresen megtörtént, hogy nem tudtunk megegyezni egyébiránt tök jó hotelekben sem, mert valami kifogása mindig volt. Úgyhogy most nagyon jó áron, viszonylag gyorsan tudtunk lefoglalni egy panziót, aminek nagyon jó a wellness részlege. És ugyan láttam rajta, hogy tudna mibe belekötni, nem szólt érte, ugyanis az alku ráeső részét ő csak így tudta teljesíteni.

Sajnos nem szegte meg a szavát, ezért én sem szeghetem meg az enyém. Ám azonnal kiderült számomra, hogy az utazáshoz bizony nekem is szükségem volna egy jó, kényelmes és megbízható bukósisakra. Azt gondolom nem is kell mondanom, hogy ilyenem nekem nem volt korábban. Ezért teljes lendülettel belevetettem magam a bukósisakok világába, hogy mindent megtudjak róluk. Megtudjam, milyen árakon érhetőek el, mik a fontos szempontok, és hogy mire érdemes figyelni.

S ami a legfontosabb információ volt számomra, az az úgynevezett bukósisak teszt. Létezik ugyanis ez európai uniós szabvány, aminek minden bukósisaknak meg kell felelnie. Amelyik sisak nem megy át ezen a teszten, az legfeljebb csak sisaknak látszó tárgy. Olyan ez, mint a „pálinka ízű szeszes ital.” Az sem pálinka, csak olyan az íze.

Megtudtam, hogy a legismertebb és legnagyobb sisakmárkák összes termékét letesztelik ezzel az eljárással. Ennek a próbának a fontos eleme az, hogy több különböző intenzitású és irányultságú ütést is ki kell állnia a fejvédőnek. A jó hír az volt számomra, hogy a nagy márkák mind átmentek a teszten, azonban aközött már nagyon is volt különbség, hogy mekkora mértékben mentek át.

bukósisak tesztEmellett pedig az is fontos információ volt számomra, hogy az ár sajnálatos módon nem feltétlenül ezt az ütésálló képességet jelképezi, sokszor csak a design miatt drága egy sisak. Vagy esetleg a formája miatt, ami talán mégsem elhanyagolható szempont, hiszen ha többórás útra indulsz, nem mellékes, hogy kényelmesnek érzed-e, nyomja-e a fejedet valahol.

Szóval elég sokrétű kérdés, hogy milyen bukósisakot vegyek. A helyzet az, hogy még nem sikerült döntést hoznom, de legalább már tudom, milyen szempontok mentén haladjak és mikre figyeljek majd a barátommal. Az tuti, hogy a bukósisak teszt meglétének jelzésére mindenképp figyelni fogok.

Úgyhogy így állunk a nagy utazás előtt. Ő próbálja majd elfogadni, hogy nem lesz kinti medence, csak benti, én pedig gőzerővel rajta vagyok, hogy beszerezzem a megfelelő bukósisakot ahhoz, hogy fel merjek ülni mögé ténylegesen. Hiába, a párkapcsolatokban engedményeket kell tenni.